Mesečne vožnje: Zajedno vozimo bicikle!

Jednom mesečno, svake prve subote u mesecu, sa glavnog trga krećemo u zajedničku vožnju gradskim ulicama. Vožnja je lagana, u koloni, po unapred definisanoj putanji, u skladu sa saobraćajnim propisima.

Glavni cilj ovih vožnji je da zajedno promovišemo bicikl kao prevozno sredstvo, ali i da ukažemo javnosti na potrebe biciklista kao učesnika u saobraćaju.
Povoljna veličina i terenska konfiguracija grada, kao i svest o efikasnosti, ekonomičnosti, očuvanju životne sredine, ličnog zdravlja, bezbednosti – samo su neki od razloga zbog kojih veliki broj Šapčana bira bicikl za prevozno sredstvo.IMG_20130831_113554Gradovi se menjaju. U razvijenim evropskim gradovima, kombinacija bicikliranja i pešačenja (i javnog prevoza – u većim gradovima) je zvanično prepoznata kao optimalan način kretanja kroz grad. Pri planiranju prostora, nadležni čine brojne ustupke koji stimulišu ovaj način kretanja, kao što su razna ograničenja za motorni saobraćaj u centralnim i stambenim zonama grada, obeležavanje biciklističkih staza i bezbednih parkirališta za bicikle, uređenje pešačkih i ostalih javnih površina…

Ove promene ne iziskuju velika finansijska ulaganja, a mogu doneti dosta koristi za sve građane. Mnogi gradovi su prilagođavanjem saobraćajne politike pešacima i biciklistima povećali protok saobraćaja, ravnopravnost učesnika, bezbednost na ulicama, smanjili nivo buke i zagađenja, pospešili zdravlje i ekonomsku moć građana…

Zašto se i Šabac ne bi pridružio? Svi preduslovi su već tu.

Ukoliko već koristite bicikl kao prevozno sredstvo, zajedničke vožnje predstavljaju dobru priliku da zajedno proširimo reč o ovim idejama i utičemo na podizanje svesti.


Svake prve subote u mesecu
Start: 18h (okupljanje 15 min ranije)
Trajanje: manje od sat vremena
Putanja: za svaku vožnju posebno definisana
Nije potrebno da imate specijalan bicikl, poslužiće i obična „ponika“ :)
Dobro došli!

2 mišljenja na „Mesečne vožnje: Zajedno vozimo bicikle!

  1. Povratni ping: Mesečna druženja | Vozi Ulice

  2. Povratni ping: Rezultati foto konkursa „Biciklom kroz Šabac“ | Vozi Ulice

Šta ti misliš?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s