Anketa – Kacige i fluorescentni prsluci OBAVEZNI za bicikliste?

Novosadska Biciklistička Inicijativa dobila je odgovor od nevladine organizacije Srpski komitet za bezbednost saobraćaja, povodom pitanja da li je tačno da postoji namera uvođenja obaveznih kaciga i fluorescentnih prsluka za bicikliste.

Deo prepiske izdvajamo:

Oprema čije je uvođenje od značaja za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i stradalih (pogrešno preneseno je „zaštitna“ oprema) jeste oprema koja će omogućiti bolju uočljivost bicikla odnosno biciklista, a zatim i biciklistička kaciga. Sam tekst zakonske odredbe još uvek nije razmatran i usvojen od strane radne grupe za izradu novog ZBS a predlog KBS će svakako ići u smeru uvođenja obaveze nošenja biciklističke kacige, odeće visoke vidljivosti za bicikliste i posebne svetlosne signalizacije za bicikle. Sam modalitet obaveze za opremu (ko, kad, i gde) biće precizno definisan u nacrtu a svakako da će nam biti značajno da date svoj stav i sugestije kada nacrt bude na javnoj raspravi.  Napominjemo da je KBS organizacija koja deluje isključivo na principima struke i nauke te da svoje stavove formira isključivo na bazi tih principa.

„Ono što nas kao biciklističku organizaciju koja se protivi uvođenju obaveze nošenja kacige i fluorescentnog prsluka ovom prilikom ohrabruje jeste upravo poslednja izjava. Sigurni smo da će predstavljanje stručnih i naučnih ocena koje ne idu u prilog ovakvim merama, zvaničnih međunarodnih preporuka, kao i potencijalnih posledica uvođenja ovih mera, opredeliti promenu stava KBS po ovom pitanju“ – ističu u NSBI.

Molimo Vas da odvojite trenutak za našu „da-ili-ne“ onlajn anketu, koja se nalazi ovom linku. Hvala!

Advertisements

Šta ti misliš?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s