Početak saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja

Sredinom decembra bili smo na sastanku-radionici u Agenciji za bezbednost saobraćaja, zajedno sa predstavnicima još nekoliko biciklističkih udruženja.

Desetak učesnika iz Beograda, Novog Sada i Šapca je držalo desetominutne prezentacije na teme koje su se na različite načine doticale teme bezbednosti biciklista u saobraćaju, a zatim je usledila diskusija.

Razgovaralo se o nekim naprednim saobraćajnim rešenjima (od skoro postojećim u nekim zemljama Evropske Unije) iz domena zakona i infrastrukture i prijatno sam iznenađen spremnošću službenika iz Agencije da se ozbiljnije pozabave problemima biciklista, ne samo sa aspekta bezbednosti, nego i efikasnosti upotrebe saobraćajne infrastrukture. Izneli smo svoje predloge za poboljšanje Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) (koji se u aktuelnoj verziji jako slabo bavi bezbednošću biciklista) i poradićemo zajedno na tome da radna grupa koja se bavi kreiranjem nove verzije ZOBSa konačno uzme ove predloge u razmatranje.

Untitled-1Stekli smo utisak da je najbitnija tačka slaganja između naših udruženja i Agencije – ideja o obaveznom rastojanju koje vozač motornog vozila treba da drži u odnosu na biciklistu prilikom preticanja i mimoilaženja. Situacija u kojoj se motorno vozilo kreće na suviše malom rastojanju od bicikliste je verovatno najozbiljniji potencijalni izvor opasnosti za biciklistu u saobraćaju, i kao takva predstavlja i najčešći razlog zbog kojeg se dosta ljudi plaši da koristi bicikl za kretanje gradom.
U perspektivi je još nekoliko ovakvih sastanaka, ali i uspostavljanje permanentnije (online) komunikacije i saradnje sa ABSom, kako u domenu izmena zakona, tako i (kasnije) u realizaciji edukativno-propagandnih aktivnosti koje bi pomogle sprovođenju novih zakonskih odredbi u praksi.

Iskreno se nadamo da će ova saradnja imati prilično konkretne rezultate koje ćemo moći da osetimo krećući se gradskim ulicama.

Ovde možete videti izveštaj predstavnika beogradskog udruženja Ulice za bicikliste sa ovog istog sastanka, a ovde je predlog za izmene zakona koji smo dostavili Agenciji.

Autor članka: Dragan Jovanović

Advertisements

4 mišljenja na „Početak saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja

    • Hvala Marija, bitna nam je podrška i mišljenje biciklističke zajednice, jer za nju, i u njeno ime ovo i radimo :)
      Imaš li nekih sugestija nakon čitanja predloga (dokument koji je linkovan na kraju teksta), ili misliš da je sve na mestu? :)

  1. Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom. Mislim da je sve u redu, bili ste veoma detaljni. Nadam se da ćete uspeti da realizujete svoje ideje!
    P.S. Srećan Božić! :-)

Šta ti misliš?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s