Prečice i skriveni sokaci Šapca

Ruta naše Junske vožnje bila je sastavljena od manje poznatih, nezvaničnih sokaka i prolaza koji mogu biti od koristi za bicikliste u svakodnevnom kretanju kroz grad.

Kao osnova za planiranje rute  poslužila nam je mapa, mapa prečica – kako smo je nazvali, u kojoj smo obeležili pravce koji omogućavaju skraćenje puta ili izbegavanje saobraćajne gužve. To su uglavnom površine koji nisu zvanično namenjene saobraćaju ali ih, bez obzira, građani koriste za kretanje – pre svega pešice, ali i biciklom.

IMG_4842Divan prolaz iz Karađorđeve – ka ulici Vojvode Mišića

Mnoge od ovih prečica su nedostupne za motorni saobraćaj, uglavnom zbog uskosti prolaza, što ih čini dosta prijatnijim i bezbednijim za kretanje biciklista i pešaka. U nekim slučajevima, podloga za kretanje ima nedostatke (rupe, ivičnjaci, šljunak…) koji otežavaju udoban prolaz, a koji bi mogli biti otklonjeni uz sitne izmene i skromna ulaganja.

Trenutnu verziju Mape prečica možete pogledati ispod, a ukoliko znate za neku skrivenu liniju koju smo propustili – molimo javite!

Autor članka: Nemanja Manjenčić

Advertisements

2 mišljenja na „Prečice i skriveni sokaci Šapca

  1. Naravno, većina ovih staza su po svojoj geometriji izrazito pešačke, i podrazumeva se da pri prolasku biciklom treba da budemo dosta spori i pažljivi, i zbog sebe i zbog svojih sugrađana, tako da je njihov kapacitet za olakšavanje kretanja biciklom prilično ograničen.
    Ipak, nekoliko linija sa ove mape ne pati od ovih problema, i – naročito uz neke fizičke intervencije – mogu strahovito dobro da se iskoriste za kretanje biciklom. Ova mapa je vredan resurs za planiranje konkretne biciklističke infrastrukture.

  2. Povratni ping: Biciklistički koridori | Vozi Ulice

Šta ti misliš?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s