Uspešna lokalna inicijativa – parkirališta za bicikle ispred zgrade

Krajem januara, u javnom prostoru oko zgrade broj 40 u ulici Cara Dušana postavljena su kvalitetna parkirališta za bicikle.
Parkirališta su П profila, izrađena od nerđajućeg čelika, i kao takva predstavljaju najbezbednije rešenje za ostavljanje bicikla na „lancu“.
Izgleda da je godina 2016. je lepo počela za šabačke bicikliste.

IMG_20160130_130338

Dobili smo informaciju da je postavljanje parkirališta realizovano na inicijativu skupštine stanara ove zgrade, te smo postavili nekoliko pitanja Milanu Đupovcu, njihovom predsedniku.

Kako se rodila ideja o postavljanju parkirališta?

MĐ: Nedostatak parkinga za bicikle u okolini zgrade bio je glavni pokretač da rešimo zajedno (skupština stanara i javna preduzeća) pitanje parkiranja bicikala. Nekada je postojao jedan parking koji je vremenom uništen, bicikla su parkirana u zgradi na stepeništima, hodnicima, često u ulazu zgrade, kada su predstavljali smetnju stanarima za bezbedan ulazak u zgradu, korišćeni su branici zelenih površina kao parkinzi, bicikli su naslanjani na zidove zgrade a često i na prozore lokala, sve ovo uticalo je na estetiku objekta…

Kako je tekao proces od ideje do realizacije?

MĐ: Obratili smo se pisanim putem Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem Šabac, ubrzo smo dobili poziv stručnog lica i zajedno smo obavili obilazak terena, utvrdili pogodne lokacije za instalaciju parkinga i definisali broj parking mesta. Definisali smo obaveze Skupštine stanara oko pripreme lokacije za instalaciju i obaveze “Građevinskog“ oko instalacije П parkinga. Kako je zima nastupila napravili smo dogovor da ugradnju parkinga obavimo kada vremenski uslovi dozvole, prvi lepi dani ili po dolasku proleća, imali smo sreću za tople dane krajem januara koje smo iskoristili za ugradnju, a koja je trajala duže od 3 časa, jer je bilo betonerskih radova. Trošak pripreme prostora za postavljanje parkinga finansirala je Skupština stanara dok su parkinzi izrađeni o trošku Javnog preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem.

Da li su postojale neke prepreke?

MĐ: Prepreka nije bilo, odabrali smo pogodna mesta na javnim površinama, vodili smo računa o bezbednosti pešaka, administrativnih procedura nije bilo, tako da je ceo posao urađen bez problema.IMG_20160130_130455

Kome će ova parkirališta biti najkorisnija?

MĐ: Stanarima zgrade, korisnicima i vlasnicima poslovnih prostora, đacima Medicinske i Škole primenjenih umetnosti, prolaznicima i komšijama iz okolnih stambenih zgrada.

Da li možemo govoriti o ostavljanju bicikla preko noći?

MĐ: Lokacije parkinga su osvetljene i uskoro planiramo pokrivanje parkinga kamerom.

Da li u vašoj zgradi postoje još neka rešenja koja olakšavaju korišćenje bicikla, i da li vidite potencijal za uvođenje novih rešenja u budućnosti?

MĐ: Na ulasku u zgradu postavljena je mala metalna rampa koja omogućava nesmetan ulazak osoba sa invaliditetom, a koja takođe olakšava unos bicikala u zgradu. Naša zgrada ima ulazak u podrum-garaže preko auto ulaza pod nagibom, tako da stanari koji čuvaju bicikle u podrumu mogu na svom dvotočkašu lako i brzo izaći iz zgrade.IMG_20160130_130514

Advertisements

Šta ti misliš?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s