Imamo plan: Biciklistička staza u ulici V.J. Stojićevića

Sveh-01

Predstavljamo predlog našeg udruženja za izgradnju biciklističke staze u ulici Vojvode Janka Stojićevića. Predloženo rešenje podrazumeva uređenje uličnog prostora van kolovoza, a sem biciklističke staze uključuje i jasno odvajanje zelenih površina (sa drvoredom), kolskih ulaza i trotoarske pešačke staze.

123_Artboard 2 copy 3

Biciklistička staza je „obostrana“ (po jedan smer sa obe strane kolovoza, minimalne širine 150 cm), u nivou sa kolovozom, od njega odvojena bankinom, dok je od zelene površine razgraničena ivičnjakom.

Sveh-03-03

Staza ne krivuda pri raskrsnici, i nema ivičnjaka na mestu sečenja sa kolovozom (zahvaljujući nivelaciji sa kolovozom). Obeleženi su prelazi biciklističke staze preko kolovoza (na kojima biciklisti (koji idu pravo ili desno) imaju prvenstvo prolaza). Na svakoj raskrsnici gde postoji ulica sa leve strane, staza ima zaseban krak usmeren ka toj ulici, ali biciklisti nemaju prvenstvo pri presecanju kolovoza (ulice V. J. Stojićevića).

Sveh-02

Drvored pozicioniran između biciklističke i pešačke staze obezbeđuje prijatnije uslove za bicikliranje i pešačenje, kao i za život u ulici.

Samo ovakvim rešenjem saobraćajne infrastrukture poboljšava se bezbednost i efikasnost biciklističkog saobraćaja, koji je i sada veoma zastupljen, i pored velikog prometa motornog saobraćaja.
Poboljšanjem uslova za bicikliranje može se računati na porast procenta putovanja koje se obavljaju biciklom na ovom pravcu.

Na slikama ispod pogledajte rešenja tokova biciklističke staze na konkretnim rasksnicama.

sve_Artboard 2_Artboard 2sve_Artboard 2 copy

sve-01-01

U zoni osnovne škole „Stojan Novaković“ potrebno je uvesti mere za usporavanje saobraćaja na kolovozu, zbog bezbednosti školske dece. Slika prikazuje predlog suženja kolovoza i „uzdignutu platformu“ na kojoj se nalazi pešački prelaz, mada je moguće primeniti i drugačija rešenje za usporavanje motornog saobraćaja (klasični usporivači, i sl.)

 

sve_Artboard 2 copy 2_Artboard 2 copy 2

Pogledajte i predlog za ulicu Miloša Pocerca, koja se nalazi u nastavku ovog pravca.

Advertisements

2 mišljenja na „Imamo plan: Biciklistička staza u ulici V.J. Stojićevića

  1. Bože,kada će se to ostvariti?Pa došlo je krajnje vreme da se to uradi i stane samovlašću pojedinih vlasnika dvorišta jer i dalje smatraju da su oni vlasnici.Pogledaj te samo koliko je urađeno „ležećih policajaca“ a samo jedna škola „stojan Novaković“.A zna se ispred čijih kuća su postavljeni a jedan od njih bivši predsednik mesne kancelarije ustali policajci i „detektivi“.Gos,predsednik opštine kaze da je sve po zakonu i da se postavljaju ispred škola a imamo samo jednu na celim livadama.Sa nadom u „BOGA“..

  2. Povratni ping: Plan za ulicu Miloša Pocerca | Vozi Ulice

Šta ti misliš?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s